čtvrtek 31. května 2018

Květen 2018

Květen. Byl hezkej. Ač pořád přeháňky a déšť. Nepamatuju si, že by to takhle loni bylo. První čtvrtek v květnu jsem byla nucená s jeho rodiči jít na prohlídku bytů, které P. uvažuje koupit. Síla. Já sama s nimi, uff. Ale zvládla jsem to. A pak jsme šli na večeři Il Cursore a všichni si povinně dali Baccalà alla vicentina (když jsme v tý Vicenze). Zvláštní jídlo. Před několika stoletími Veneziáni přivezli ze severních zemí sušenou tresku (stoccafisso), která se ukázala jako dobrá alternativa čerstvých drahých ryb. Dá se do vody asi na tři dny a pak se vaří s cibulí a mlékem a vznikne toto, podává se s polentou. Prý jsem nevypadala, že mi kdoví jak chutná, no, bylo to dobrý, ale proč sušit rybu, aby se pak zase znova musela obnovovat  Řekněme, že toto asi není představa, kterou většina z nás má o italské kuchyni.. 


V pátek navečer mi volala vedoucí zmrzlinářství, že mě od června bere na zkoušku! Byla jsem nadšená, konečně něco! Navíc vedoucí češka, bude to super. Večer bluegrass v takový country vesnický hospodě, kde měli točenej Gambrinus! V sobotu jsme šli na koncert Rumatery do klubu Totem. Takže. Vstup 8€ a malý pivo za 6€. Tady jsou diskotéky/kluby šíleně drahý. Většinou vstup 10-15€ a ceny za pití - no takhle. Koncert byl super, fajn kapelka, "předskokani" rapeři Herman Medrano taky perfektní. Rumatera vždycky dělá super show, zpívají v dialektu, mají sebou i tanečnici Lady Poison, která na vás rozprašovačema stříká vodku či tequilu :D. Nějak jsme se seznámili se zpěvákem tý kapely a prý se do mě "zamiloval" jeden týpek, co tam s nima dělal show. Protože se se mnou furt chtěl bavit a všem mě představoval. Když jsme pak šli s P. k autu, znova jsme ho potkali a začal mě objímat. P. vypadal, že mu jednu vrazí :D. 








A v neděli jsme se šli projít po Vicenze. Parco Quercini a Monte Berico, kde je Santuario della Madonna di Monte Berico, patronka Vicenzy. Pak spiaggeta jako vždycky a pak jsme všechno zazdili all you can eat sushi :(. 



Kolik druhů živočichů vidíte? 








Portici


Další týden v úterý party, kterou pořádala P. kolegyně, která, řekla bych, je moje jediná kamarádka tady a pak pizza a pak nádherná hádka s P., kterou odstartoval nejapnou poznámkou a tím nechal propuknout všechny mý podvědomý pochody, nesebevědomí a nejistoty ohledně mýho pobytu tady v Itálii. Pak nic významného, i když mi ve čtvrtek přišly všechny překlady dokumentů potřebných pro uznání diplomu porodní asistentky a v pátek mi volali z jednoho baru. Jenže nebyl přímo ve Vicenze, takže nic. Byl to silnej týden, moc dojmů. 
V sobotu jsme jeli do Trenta na 91°Adunata degli Alpini. Alpini jsou horské jednotky italské armády. Nejstarší svého druhu, chránící hranice Itálie. P. mi říkal něco, že měly obrovský zásluhy v první světové válce. Účastnili se taky misí v Afganistánu a tak. Adunata je, že se jednou za rok v květnu někde shromáždí na počest první Adunaty r.1917. Ale řekněme, že i přes koncerty, mše, pochody, přehlídky, je to spíš jen příležitost k tomu se pořádně ožrat a dát vyniknout šovinismu a jak P. říká molestie... Prostě - strašně moc lidí, klobouky s pírkem a pivo. A všude stany, ptze ten víkend je dovoleno stanovat všude a nikdo moc neprudí kvůli ničemu. Ale bylo to moc fajn! A pak v neděli brzo ráno do Vicenzy, kde jsem měla pohovor na recepční obchodu s dětským nábytkem. Řekla bych, že proběhl fajn, mluvila jsem dost...ale možná kámen úrazu byl, že mi dali vyplnit papír, kde byly otázky typu "Proč jste vhodný pro naši firmu?" "Kde se vidíte za pět let?" Odpověď - nemám nejmenší tušení - asi není dobrá. 

Pizza se Sopresa veneta. Kterou já furt nazývám Sorpresa, což znamená překvapení. Takže když jsem chodila kolem obchodu a viděla leták, že je v akci Sopresa veneta, říkala jsem si, co to sakra má bejt za překvapení. 

Pizza se sádlem!

Tekutý chléb









V pondělí jsem konečně odeslala všechny dokumenty do Říma. Tak uvidíme za tři měsíce, zda jsem nezapomněla na nějaký formulář. P. mi odjel do taky do Říma, tak jsem si užívala nevaření a neuklízení. A pak jsem šla sama s tou jeho kolegyní a kolegy večer posedět.. Bylo to super a zvláštní. Nebyla jsem nikde sama od září a ještě jít sama s Italama. Hustý prostě. Zbytek týdne byl povalovací, nikam a nic se mi nechtělo, takže i Pietro šel sám ven. Což nebylo pro něj poprvý, ovšem cejtil se strašně divně :D. A v neděli jsme jeli kdesi nad Riva del Garda k jeho bývalému spolužákovi na grilovačku, která byla super. Poznala jsem jeho ex, s kterou měl dlouhý vážný vztah. Jééééééj, paráda!


Tenhle štůsek papírů má hodnotu asi 11 tisíc korun a vyřídit ho trvalo tři měsíce

Večeře s jeho kolegy, bruschetta

Pondělí 21. jsem se dala do vaření a pečení, škoda jen, že jsem to nestihla vše připravit dříve, mohla jsem pozvat na večeři jeho rodiče, kteří tu se mnou znova bez P. strávili asi půlhodiny. To jsou ty okamžiky, co mi fakt dělají radost, snažit se s nima konverzovat :D. A v úterý už oslava mých narozenin. Báječná úžasná večeře v Conchiglia d'Oro. Nemá to cenu komentovat, stačí se podívat na fotky a vědět, že stála 85€ :/ :D. Další den jsme šli posedět s jeho kolegy a bylo úžasný, že mi všichni hned přáli, jak mě viděli. Ale tak nějak fakt upřímně a srdečně. Když pak došli ještě další dva, tak hned první věc, že mi popřáli. Taky mi napsala celá P. rodina... myslím, že tolik blahopřání jsem neobdržela ani v ČR. 
V pátek jsme jeli do Valpo, hip hop v Mastro Matto a pak tribute band Slipknotu, kterej byl fakt v hustej :) Další den procházka v Progni a v neděli výšlap na Corno d'Aquilio a potom pivo v Ca' Bottona a ve Vicenze pizza od Tonyho. Která ovšem bohužel nebyla tolik dobrá, i když tripadvisor tvrdí, že je to šestá nejlepší restaurace ve Vicenze o.O. 

Carpaccio misto, losos, mořský vlk, tuňák, gambero rosso, gambero a ústřice, vše syrové a úžasné

Sauté di mare, slávky, mušle, střenky? 

Grigliata mista e di crostacei


Evilsonic


Jeskyně s mrakem vevnitř. P:"Vidíš? Co všechno si už díky mně viděla? Mrak v jeskyni! To bys nebyla řekla, co?!" :D



Capricciosa

No a poslední pondělí v květnu jsem se pokoušela volat ženský ze zmrzlinářství. Přecejen, červen se blíží. A do telefonu se mi ozvalo, že číslo neexistuje. Což mě překvapilo. Tak P. zavelel, že vezmeme kola a pojedem do centra. Musím říct, že po roce znovu na kole bylo super a o dost rychlejší než autem. I když je to tady na silnicích trochu víc divočina. Ale je super, že tu mají značený pruhy pro kola, i např. na kruháči. No, zpátky, ve zmrzlinářství už nebyla. Tak jsme aspoň zašli na jeden spritz na pláž. Další den jsem se tam vypravila sama.. Prý na mě myslela a chtěla mi zavolat, ale pořád měla něco na práci a že museli jednu holku nechat doma a tak už nikoho nepřijímají. Nějak jsem to nepochopila. Jestli to byla výmluva nebo to, že tady když někoho vyhoděj, tak nemůžou asi dva měsíce nikoho přijmout. No... aby toho nebylo málo, tak jakmile jsem vyšla ven, silně zahřmělo a spustila se průtrž mračen a bouřka. Tak sem tam stála skoro hodinu pod bazilikou, v bouřce.. A cítila se.. no tak jako počasí. Slzy, vztek, tma. A s tímto končíme květen. 



A tady ještě co jsem tak různě vařila, páč na sebe začínám být pyšná. Kdybyste chtěli na něco recept, pište.

Chřestová polévka

Nákyp z mangoldu

Chia pudink


Těstoviny s bazalkovým pestem, domácím. 

"Halušky" Chicche s brynzou, kterou jsem v prosinci přivezla. Byla prošlá, ale dobrá :D

Moje oblíbené jídlo k mým narozeninám. Hovězí s mrkví. Bohužel mi v supermarketu nefungoval internet, tak si nemohla vyhledat, jaký maso vlastně hledám. Tak jsem vzala nějaký od oka, byla to scottona, což jsem pak zjistila, že je maso krávy, která ještě neporodila. Nebylo moc tučný a takový křehký, takže vyšlo trochu suchý. Příště budu vědět líp. 

Cheesecake k mým narozeninám. 

Když se nechce vařit...

Meloun s prosciuttem crudem San Daniele. 

Frittata s chřestem a coste (mangold) alla romana. 

Další cheesecake, tentokrát ještě mnohem lepší! Protože fakt nevím, co dělat s třešněmi. 


1 komentář:

  1. Ty mořské plody a těstoviny vypadají skvěle, hned bych ochutnala :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...